Home > Supplementen voor: > Bloedsomloop

Bloedsomloop

Bloedsomloop width=

De bloedsomloop wordt vaak beschouwd als het meest vitale systeem in ons lichaam. 

Het goed functioneren ervan is in hoge mate bepalend voor onze gezondheid en onze levensverwachting. 

In deze categorie vind je de supplementen die wij het meest zinvol vinden voor ondersteuning van een gezonde bloedsomloop.

Als je wat meer wilt lezen over hoe de bloedsomloop werkt en wat je zelf kunt doen om alles goed draaiende te houden, gebruik dan de buttons hierboven.

 

 

Het geven van online informatie over supplementen is wettelijk nog maar heel beperkt toegestaan. Neem contact op voor de precieze werking van een product of voor een advies op maat!

 

Het circulatiesysteem bestaat uit het hart, de slagaderen, de haarvaten en de aderen.


Hart en slagaderen

Het hart is een holle spier die als pomp dient binnen het circulatiesysteem. Het zorgt er voor dat het bloed onder druk in de slagaderen wordt gepompt. Deze vangen door hun elasticiteit de drukgolf van iedere hartslag op en geleiden het bloed in de richting van de haarvaten, die zich in alle organen en weefsels van het lichaam bevinden.
In de haarvaten vindt de uitwisseling van zuurstof, kooldioxide, voedingstoffen en afvalstoffen tussen het bloed en de weefsels plaats.


Aderen en lymfevaten

De haarvaten vervoeren het bloed vervolgens naar de aderen. Het in de aderen verzamelde bloed stroomt daarna weer in de richting van het hart.

Parallel aan het aderlijke systeem functioneert het lymfatisch systeem. Het vervoert een deel van het weefselvocht via een apart systeem van lymfevaatjes terug naar de bloedsomloop.


Grote en kleine bloedsomloop

Eigenlijk hebben wij 2 aparte circulatiesystemen; de longbloedsomloop en de lichaamsbloedsomloop. De longbloedsomloop wordt aangedreven door de rechter helft van het hart, terwijl de grote bloedsomloop door de linker harthelft wordt aangedreven. 

De rechter harthelft verzamelt het zuurstofarme bloed en pompt het naar de longen, waar het van zuurstof wordt voorzien. Vanuit de longen stroomt het vervolgens via de longaderen naar de linker harthelft, die het vervolgens de lichaamsbloedsomloop inpompt.

In het hart zorgen 4 kleppen voor de juiste stroomrichting van het bloed. Ook in de aderen bevinden zich kleppen; deze zijn nodig om het bloed, dat in de aderen onder lage druk en grotendeels tegen de zwaartekracht in stroomt, met behulp van rond de aderen gelegen spiergroepen voort te stuwen.


Goede doorbloeding

Voor het goed functioneren van dit systeem is een aantal zaken van groot belang.
Ten eerste dient het bloed onder de juiste druk gehouden te worden; niet te hoog en niet te laag. Daarmee samenhangend is ook een juiste stroomsnelheid van het bloed. Druk en stroomsnelheid hebben te maken met een adequate hartactie, maar ook met de diameter van de bloedvaten.
Onder invloed van stress kunnen de vaatwanden samentrekken, waardoor de bloeddruk stijgt. Dat kan nuttig zijn bij een vecht- of vluchtreactie, maar als dit te lang aanhoudt is een hoge bloeddruk ongezond.

Een verhoogde bloeddruk kan ook het gevolg zijn van een verstoorde nierfunctie, een verminderde elasticiteit van de vaatwand als gevolg van het ouder worden of door een ongezonde leefwijze. 

Gezondheidsadviezen voor de bloedsomloop

Om ons hart en vaatstelsel  gezond te houden zijn de volgende zaken van groot belang:

 • voldoende beweging
   
 • een gezond gewicht
   
 • een gezonde voeding
   
 • een goede balans tussen inspanning en ontspanning
   
 • en natuurlijk.. niet roken!

 

Voeding

Wat betreft de voeding: voor hart en bloedvaten is vooral teveel, te vet en te zout eten nadelig.

Wat het vet in de voeding betreft; vooral het verzadigde dierlijke vet in de voeding is schadelijk; het leidt tot verhoging van het verkeerde cholesterol in het bloed en het verhoogt de ontstekingsgevoeligheid.
Onverzadigde vetten hebben dat effect niet. Toch kun je ook die niet onbeperkt eten en bovendien dient er een goede balans te bestaan tussen de verschillende soorten onverzadigde vetten in onze voeding.  De meest voorkomende soorten onverzadigd vet kunnen worden onderverdeeld in de omega 3, omega 6 en omega 9 vetzuren die ze bevatten.


Vetzuurbalans

In de westerse voeding bestaat er naast een overschot aan verzadigde vetten vaak ook een overschot aan omega 6 vetzuren. Dit komt omdat de meest gebruikte spijsolie,  zoals zonnebloemolie en sojaolie veel omega 6 vetzuren bevat.
Omega 6 vetzuren zijn essentieel voor onze gezondheid, maar een teveel ervan verhoogt de ontstekingsneiging in het lichaam.  Het is daarom goed om regelmatig gebruik te maken van olijfolie; dit bevat met name omega 9 vetzuren, een enkelvoudig onverzadigd vetzuur dat gunstig is voor de bloedsomloop en niet onze ontstekingsneiging vergroot.

Om voldoende omega 3 vetzuren binnen te krijgen is iets moeilijker. Omega 3 vetzuren worden in verband gebracht met een gezondere cholesterolbalans en een betere toestand van de vaatwanden. De beste leverancier van omega 3 vetzuren in de voeding is vette vis.
Om voldoende omega 3 met de voeding op te nemen zouden wij daarom (minstens) 2 maal per week vette vis moeten eten, zoals zalm, sardien, makreel of haring.
In de praktijk is dat voor veel mensen moeilijk haalbaar. Daarom is voor velen het nemen van een supplement een uitkomst, ook al gaat er voedingstechnisch niets boven het eten van de vette vis zelf.

Vegetariërs zijn aangewezen op plantaardige vormen van omega 3 vetzuren. Deze zijn te vinden in lijnzaad, walnoten, in chiazaad en hennepzaad. Er zijn ook vegetarische voedingssupplementen verkrijgbaar met omega 3 vetzuren.


Mineralenbalans

Ook een goede mineraalbalans is belangrijk voor het vaatstelsel. De voornaamste mineralen die een effect op de circulatie hebben zijn natrium, kalium, magnesium, calcium en ijzer. Goede verhoudingen tussen natrium, kalium, magnesium en calcium dragen bij aan een goede bloeddruk.

Bij een verhoogde bloeddruk doe je er goed aan wat minder natrium te nemen en juist wat meer kalium, calcium en magnesium. Ook voor het goed functioneren van het hart is dit van belang.
Overigens is het zeker niet zo dat wij natrium helemaal maar weg kunnen laten; het is een essentieel mineraal waar we zeker niet zonder kunnen, alleen krijgen we er tegenwoordig vaak (veel) meer van binnen dan wij nodig hebben.

IJzer hebben wij nodig voor de aanmaak van hemoglobine, de rode bloedkleurstof die als taak heeft om zuurstof te binden in de longen en weer af te geven in de weefsels. Bij een tekort ontstaat bloedarmoede.

De beste bronnen van ijzer zijn vlees en vis. Deze bevatten ijzer in een goed opneembare vorm; het zogenaamde “heem-ijzer”. 
Ook veel groenten en fruit bevatten ijzer, maar dan als non-heem-ijzer.
Om opgenomen te worden moet dat eerst worden omgezet naar heem-ijzer. Dat gebeurt in een zure omgeving. Zuurremmers, maar ook zuurbindende voedingsmiddelen (zoals melk en melkproducten) verlagen de zuurgraad en remmen deze omzetting en maken het ijzer uit plantaardige producten moeilijker opneembaar.

Ook fytinezuur (in volkoren producten en bonen) en oxaalzuur ( in spinazie, chocolade en rabarber) remmen een goede opname. Voor vegetariërs is het daarom extra belangrijk goed op hun ijzeropname te letten.  Indien nodig kan een supplement gebruikt worden.

 

Zinvolle Supplementen:

sorteer volgens: Product Prijs Standaard
Allibest Knoflook concentraat 120 capsules
Allibest Knoflook concentraat 120 capsules
  Allibest Knoflook concentraat 60 capsules
Allibest Knoflook concentraat 60 capsules
Onze prijs: €38,55
Adviesprijs: €46,20 Korting: 17%

Onze prijs: €21,80
Adviesprijs: €25,65 Korting: 15%

Aantal
Aantal

Allicine is de werkzame stof in knoflook. Allibest biedt een hoge concentratie allicine uit biologisch verbouwde knoflook.

Allicine is de werkzame stof in knoflook. Allibest biedt een hoge concentratie allicine uit biologisch verbouwde knoflook.

 
B12 Actief NOW
B12 Actief NOW
CoQ zyme Biotics 100 plus
CoQ zyme Biotics 100 plus
Onze prijs: €19,95
Adviesprijs: €22,50 Korting: 11%

Onze prijs: €71,35

Aantal
Aantal

Zuigtabletten met de 2 biologisch actieve vormen van B12, aangevuld met foliumzuur.

Hoge kwaliteit co-enzym Q10 in geëmulgeerde vorm, verrijkt met 7 co-factoren, die de werking van Q10 ondersteunen. 60 capsules

 
Curcuma C3 Plus Elvitaal 90 caps
Curcuma C3 Plus Elvitaal 90 caps
Magnesium 400 Orthica
Magnesium 400 Orthica
Onze prijs: €49,95
Adviesprijs: €59,95 Korting: 17%

Onze prijs: €14,25
Adviesprijs: €16,25 Korting: 12%

Aantal
Aantal

Unieke combinatie van curcumine C3 extract en het enzym serrapeptase.

Hoge dosering magnesium, goed voor spieren en zenuwstelsel

 
Olijfblad extract van Thorne
Olijfblad extract van Thorne
PolyResveratrol-SR van Thorne 60 capsules
PolyResveratrol-SR van Thorne 60 capsules
Onze prijs: €34,95
Adviesprijs: €38,94 Korting: 10%

Onze prijs: €67,50
Adviesprijs: €71,00 Korting: 5%

Aantal
Aantal

Olijfblad helpt bij het in stand houden van een gezonde bloeddruk. Het heeft bovendien een positieve werking op het immuunsysteem.

Zeer geavanceerde formule met resveratrol, pterostibene en ondersteunende stoffen.

 
ResveraCel Thorne 60 caps
ResveraCel Thorne 60 caps
Salvestrol Platinum Vitals 60 capsules
Salvestrol Platinum Vitals 60 capsules
Onze prijs: €58,50

Onze prijs: €61,20
Adviesprijs: €75,00 Korting: 18%

Aantal
Aantal

Geavanceerde formule van Thorne met de combinatie van nicotinamide riboside (Niagen®) en trans-resveratrol aangevuld met quercitine.

Hooggedoseerde Salvestrol van de beste kwaliteit

 
Serrapeptase 1131 AOV
Serrapeptase 1131 AOV
Vitamine K2 180 mcg Vitals 60 capsules
Vitamine K2 180 mcg Vitals 60 capsules
Onze prijs: €21,49
Adviesprijs: €23,95 Korting: 10%

Onze prijs: €27,95
Adviesprijs: €34,95 Korting: 20%

Aantal Tijdelijk niet voorradig
Aantal

Eiwitsplitsend enzym dat van nature in de darm van de zijderups voorkomt en een rol speelt bij de metamorfose tot vlinder.

Vitamine K2 180mcg van Vitals in de vorm van MenaQ7 crystals.

 
Vitamine K2 90 mcg Vitals 60 capsules
Vitamine K2 90 mcg Vitals 60 capsules
Menaq7 van Springfield
Menaq7 van Springfield
Onze prijs: €19,95
Adviesprijs: €24,95 Korting: 20%

Onze prijs: €13,95
Adviesprijs: €14,95 Korting: 7%

Aantal
Aantal

Vitamine K2 90 mcg van Vitals in de vorm van MenaQ7 crystals.

Een natuurlijke vorm van vitamine K2 uit natto. Draagt bij aan het behoud van normale botten. Met vitamine D.

 
OPC 100 mg van Vitals
OPC 100 mg van Vitals
Colladeen Lamberts
Colladeen Lamberts
Onze prijs: €31,45
Adviesprijs: €34,95 Korting: 10%

Onze prijs: €28,95
Adviesprijs: €33,10 Korting: 13%

Aantal
Aantal

Een druivenpitextract met krachtige bioflavonoiden.

Colladeen van Lamberts is een van de krachtigste bronnen van anthocyanidinen.

 
Ubiquinol 50 mg Vitals
Ubiquinol 50 mg Vitals
ReduQuinol van Springfield 100mg
ReduQuinol van Springfield 100mg
Onze prijs: €31,45
Adviesprijs: €34,95 Korting: 10%

Onze prijs: €44,95
Adviesprijs: €49,95 Korting: 10%

Aantal
Aantal

Ubiquinol is de gereduceerde vorm van het co-enzym Q10. Het heeft een grotere biologische beschikbaarheid dan gewone co-enzym Q10.

Ubiquinol in een stabiele en kristalvrije vorm met hoge biologische beschikbaarheid van co-enzym Q10

 
Regisense
Regisense
CoQ10 30 mg NOW
CoQ10 30 mg NOW
Onze prijs: €39,95

Onze prijs: €18,95
Adviesprijs: €21,95 Korting: 14%

Aantal Tijdelijk niet voorradig
Aantal

Tripeptiden uit melkeiwit. Met 300 mg kalium,  draagt bij aan het behoud van een normale bloeddruk.

Co-enzym Q10, oftewel ubiquinon, is een stof die het lichaam zelf maakt en van nature in iedere lichaamscel voorkomt.

 •  per pagina