De laatste jaren zijn er veel publicaties over vitamine D verschenen. Kort samengevat komen zij er op neer dat vitamine D meer functies heeft dan gedacht, dat wij er meer van nodig hebben dan wij dachten en dat het gehalte vitamine D in het bloed van veel mensen lager is dan wij dachten.
Behalve voor sterke botten is vitamine D ook van belang gebleken voor het goed functioneren van het immuunsysteem.
Voor een aantal bevolkingsgroepen in Nederland is daarom de aanbevolen hoeveelheid vitamine D in de voeding verhoogd. Het gaat hier om kinderen tot 4 jaar, mensen met een donkere huidskleur, vrouwen boven de 50 jaar en mannen boven de 70 jaar en gesluierde vrouwen.
Rond 1920 werd ontdekt dat vitamine D van belang was voor de normale groei van de botten. Men ontdekte ook dat je in voldoende sterk zonlicht zelf vitamine D aanmaakt en tevens dat het zich in bepaalde voedingsmiddelen bevindt, zoals boter en levertraan.
Na de tweede wereldoorlog werden er vakantiekolonies opgericht om kinderen uit de steden kans te geven op blootstelling aan voldoende zonlicht, om zodoende deze bleekneusjes aan te laten sterken.
En dat hielp! Als wij voldoende in de zon komen maken wij grote hoeveelheden vitamine D aan. Helaas alleen maar als de zon voldoende kracht heeft. In Nederland is dat maar de helft van het jaar en bovendien alleen maar tussen 11 uur ’s morgens en 3 uur ’s middags. En dan alleen als je geen beschermingsfactor smeert.
Nu kunnen wij na een goede zomer een voorraadje in ons lichaam aanleggen voor een maand of 2, maar dat betekent dat wij vanaf november tot mei aangewezen zijn op vitamine D in de voeding.
Vitamine D vindt je in vooral vette vis, lever, eidooiers, boter en volle melkproducten. Om in de winter een redelijke hoeveelheid vitamine D uit de voeding te halen moet je behoorlijke hoeveelheden van deze voedingsmiddelen eten, bijvoorbeeld dagelijks 100 gram vette vis. In de praktijk lukt dat vaker niet dan wel en daarom is, met name in de winter, een vitamine D supplement een goede aanvulling.
Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine. Er dient voldoende vet in een maaltijd aanwezig te zijn om het goed op te nemen. Vitamine D kan daarom het beste genomen worden bij een maaltijd waar vetten in zitten (zoals olijfolie, pastasaus, kaas, volle melk, vette vis etc.).
De D3 vorm van vitamine D is dezelfde die ook door onze huid wordt aangemaakt.
Bij vitamine D wordt de hoeveelheid weergegeven in mcg (microgram) en ook wel in internationale eenheden (i.e.). Daarbij komt 1 mcg overeen met 40 i.e.
Stel een vraag over dit product
Samenstelling per dagdosering van 1 druppel:
Vitamine D3 (cholecalciferol) 15 mcg (=400 i.e.)
Overige ingrediënten:
triglyceriden
Verpakking:
15 ml
Let op: de fabrikant heeft er voor gekozen om het product te verpakken in een flesje waar 30 ml in zou passen. Het zit dus maar half vol, maar dat hoort zo!
Aanvullende informatie:
Hypo-allergeen en geproduceerd conform richtlijnen die voldoen aan de allerhoogste eisen van stabiliteit en zuiverheid. Vrij van hulpstoffen.
Niet geschikt voor veganisten; vitamine D3 wordt met wolvet bereid.
Niet geschikt voor kinderen tot en met 10 jaar.
Aanbevolen gebruik:
Eén maal per dag 1 druppel bij een maaltijd, tenzij anders geadviseerd door een deskundige.
Veiligheid:
In de aangegeven dosering is dit preparaat zeer veilig.
Niet geschikt voor kinderen tot en met 10 jaar.