Home > Supplementen voor: > Hormonen en seksualiteit

Hormonen en seksualiteit

Hormonen en seksualiteit width=

Hormonen en seksualiteit zijn sterk met elkaar verbonden. Hoewel ook heel veel andere functies van je lichaam door hormonen worden aangestuurd denken wij bij hormonen toch vaak meteen aan de geslachtshormonen.
Niet vreemd, als je bedenkt wat voor effect deze hormonen in de puberteit op ons hadden. En ook later in je leven merk je hoezeer je lichaam, je gevoelens en zelfs je gedachten door die hormonen worden beïnvloed.

Om gezond te blijven, je lekker te voelen en goed te blijven functioneren is een goede hormonale balans belangrijk. Die balans is van veel  factoren afhankelijk en op de meeste heb je niet zoveel invloed, maar op sommige andere weer wel.
Als je verder leest vindt je wat meer informatie over hormonen en seksualiteit en hebben wij ook nog een paar tips voor je.

Hieronder vindt je enige supplementen die kunnen helpen je hormonale systeem te ondersteunen.

 

 

Het geven van online informatie over supplementen is wettelijk nog maar heel beperkt toegestaan. Neem contact op voor de precieze werking van een product of voor een advies op maat!

 

Ons lichaam maakt veelvuldig gebruik van hormonen als chemische signaalstoffen. Deze stoffen worden in kliercellen aangemaakt en dan aan de bloedbaan afgegeven. Via de bloedbaan zijn ze vervolgens in staat om bepaalde organen te beïnvloeden.
 

Functies van hormonen

Hormonen sturen samen met het onwillekeurige deel van het zenuwstelsel alle “automatisch” verlopende functies van je lichaam aan. Zo zijn er veel hormonen betrokken bij de spijsvertering, maar ook bijvoorbeeld het hart, de nieren en de schildklier worden door hormonen aangestuurd.


Hypofyse

Het masterorgaan van het hormonale systeem is de hypofyse, een hormoonklier ter grootte van een erwt onder aan de hersenen. De hypofyse maakt verschillende hormonen aan die weer andere hormoonvormende klieren in je lichaam aansturen. Bijvoorbeeld schildklier stimulerend hormoon (TSH), dat de schildklier aanzet tot de productie van schildklierhormoon.

Ook de organen waar onze geslachtshormonen worden aangemaakt (eierstokken, testikels en de bijnierschors) worden door de hypofyse aangestuurd.
De hypofysehormonen zorgen ervoor dat er een menstruele cyclus op gang gehouden wordt en dat de productie van zaadcellen wordt gestimuleerd.


Oestrogeen en testosteron

De belangrijkste geslachtshormonen zijn testosteron en oestrogeen. Zowel mannen als vrouwen maken beide aan, maar in verschillende verhoudingen.
In de puberteit zorgen deze hormonen  voor een hele reeks van lichamelijke veranderingen. Later in je leven spelen ze een grote rol bij je seksuele functioneren. Ze bepalen voor een groot deel zaken als geslachtsdrift en libido. Zonder deze hormonen zou je bijvoorbeeld veel minder aan seks denken. Ook “haantjesgedrag” bij mannen wordt sterk door testosteron bevorderd.

De invloed van deze hormonen op je hersenen en je gedrag begint eigenlijk al in de baarmoeder. Daar wordt door deze hormonen al vastgelegd of en in welke mate je later typisch jongetjes- of meisjesgedrag gaat vertonen.

Dat wisselingen in de bloedspiegels van deze hormonen je voelen en denken sterk beïnvloeden zien wij ook bij vrouwen vóór de menstruatie. Doordat het oestrogeen dan snel daalt kan dat soms opeens gevoelens van neerslachtigheid, eenzaamheid of juist agressie naar boven brengen.


Als je ouder wordt

Bij het ouder worden neemt de productie van de geslachtshormonen geleidelijk af. Bij de vrouw zorgt dat er na verloop van tijd voor dat de menstruatie stopt; de menopauze. Ook bij de man voltrekt zich een dergelijk proces, maar dat verloopt geleidelijker en springt minder in het oog.

Met het afnemen van de geslachtshormonen neemt vaak ook de zin in seks geleidelijk af. Toch kunnen veel mensen tot op hoge leeftijd van seks genieten. 

Wat kun je zelf doen om je hormonale balans en daarmee je seksuele functioneren te ondersteunen?


Ontspan!

Stress is een belangrijke verstoorder van je hormonale balans. Langdurig verhoogde spiegels van de stresshormonen adrenaline en cortisol hebben allerlei negatieve gevolgen voor je lichaam en ook je seksuele functioneren heeft er onder te lijden.
Stressreductie en eventueel ademhalingsoefeningen of yoga kunnen helpen. In de kundalini yoga en de tantra yoga bestaan overigens veel specifieke oefeningen om de seksuele energie te verbeteren.


Regelmatig bewegen

Je hormonale balans is ook gevoelig voor je interne klok. Die loopt het beste als je op regelmatige tijden opstaat, eet en slaapt.

Voldoende beweging helpt ook. Zorg voor een fit lijf en alles functioneert beter. Als je meer spiervolume krijgt ondersteunt dat de testosteronproductie. Die is zowel bij man als vrouw belangrijk voor het libido.
Het maakt ook dat je lichaam er beter uitziet. Dat is leuk voor je partner, maar het maakt ook dat je je lijf positiever kunt waarderen. Een goed contact met je lijf is een belangrijke voorwaarde voor een prettige seksuele beleving.


Knuffelhormonen

Veel en vaak knuffelen stimuleert de aanmaak van oxytocine en vasopressine, twee hormonen die belangrijk zijn voor zowel de seksualiteit als voor een goede binding met je partner. Zorg dus voor veel van dit soort aanraking en niet alleen in combinatie met seks.


Voeding

Ook op het gebied van voeding kun je op een paar dingen letten. Alcoholische dranken kunnen je ontspannen en daardoor het eerste contact vergemakkelijken, maar als je iets teveel drinkt staat dat een goed functioneren juist in de weg. Teveel alcohol vermindert de aanmaak van mannelijke hormonen, waardoor je libido afneemt. Het verlaagt ook de gehalten aan oxcytocine en vasopressine, waardoor je er ook minder van kunt genieten.

Chocolade staat van oudsher bekend als een middel om de seksualiteit te stimuleren. Daar kan iets inzitten, want chocola bevat phenethylamine, een stof die de aanmaak van dopamine stimuleert. Dopamine geeft je een goed gevoel. Andere voedingsmiddelen die phenethylamine bevatten zijn appels, avocado’s, tomaten en amandelen.
Als je chocola zou willen eten, neem dan zo puur mogelijke chocola (minimaal 70% cacao).

Je vindt hieronder enige supplementen die behulpzaam kunnen zijn. Het is ons niet toegestaan er op deze plaats meer over te schrijven, maar je kunt er op internet makkelijk zelf informatie over vinden.

Zinvolle Supplementen:

sorteer volgens: Product Prijs Standaard
Ashwagandha Pure Biotics
Ashwagandha Pure Biotics
  DIM indole-3-carbinol 1029 AOV
DIM indole-3-carbinol 1029 AOV
Onze prijs: €31,95

Onze prijs: €24,95
Adviesprijs: €27,50 Korting: 9%

Aantal
Aantal Tijdelijk niet voorradig

Hoge kwaliteit Ashwagandha van Biotics

(Voorheen was dit  Biotics Bio Ashwagandha. De nieuwe naam is nu: 'Biotics Ashwagandha Pure'. Verder is het poduct identiek)

DIM complex van AOV bevat gezondheidsbevorderende stoffen uit koolsoorten.

Let op: DIM complex 1009 dit product wordt niet meer gemaakt en is vervangen door Indole 3 carbinol DIM AOV 1029

Als u DIM complex 1009 besteld, ontvangt u automatisch het nieuwe product:  Indole 3 carbinol DIM AOV 1029

...

 
Equi Fem Biotics
Equi Fem Biotics
Ovulatietest extra gevoelig (7stuks)
Ovulatietest extra gevoelig (7stuks)
Onze prijs: €59,95

Onze prijs: €10,95
Adviesprijs: €12,95 Korting: 15%

Aantal
Aantal Tijdelijk niet voorradig

Een multi voor de vrouw, geoptimaliseerd volgens de laatste wetenschappelijke inzichten. Met onder andere taurine, DIM (broccoli extract) en rhodiola.

Deze ovulatietest laat zien wanneer je vruchtbaar bent! Je hebt daarmee dus veel meer kans om zwanger te worden.

 
Maca 803 AOV
Maca 803 AOV
Cordyceps Biologisch van Vitals
Cordyceps Biologisch van Vitals
Onze prijs: €15,75
Adviesprijs: €17,50 Korting: 10%

Onze prijs: €29,95
Adviesprijs: €34,95 Korting: 14%

Aantal
Aantal

Maca, oftewel Lepidium Meyenii, is een knolgewas uit het Andesgebergte.

Biologische gekweekte cordyceps. 

60 capsules van 800 mg
 

 
Cordyceps Hanoju 90 tabletten
Cordyceps Hanoju 90 tabletten
Cordyceps MRL 90 tabletten
Cordyceps MRL 90 tabletten
Onze prijs: €21,95
Adviesprijs: €25,65 Korting: 14%

Onze prijs: €29,90
Adviesprijs: €34,20 Korting: 13%

Aantal
Aantal

De energieke paddenstoel! Goede kwaliteit cordyceps voor een goede prijs.
90 tabletten met 400 mg extract.

Hoge kwaliteit Cordyceps, gekweekt onder gecontroleerde omstandigheden.

90 tabletten van 500 mg.

 
Cordyceps sinensis mycelium van Bonusan
Cordyceps sinensis mycelium van Bonusan
Teunisbloemolie 710 AOV
Teunisbloemolie 710 AOV
Onze prijs: €29,95

Onze prijs: €15,50
Adviesprijs: €17,50 Korting: 11%
Aantal
Aantal

Gestandaardiseerd Cordyceps preparaat van hoge kwaliteit.
90 capsules van 500 mg. 

Hoogste kwaliteit Teunisbloemolie, met hoog gehalte aan GLA

 
Membrasin omega 7
Membrasin omega 7
Vruchtbaarheids-Check® voor de man
Vruchtbaarheids-Check® voor de man
Onze prijs: €20,99
Adviesprijs: €24,99 Korting: 16%

Onze prijs: €18,95
Adviesprijs: €19,95 Korting: 5%

Aantal
Aantal Tijdelijk niet voorradig

Olie van de duindoornbes met omega 7 vetzuren. De duindoornbes helpt bij droge ogen, droge mond en droge slijmvliezen en helpt de gezonde huid van binnenuit.

Handige en betrouwbare test om zelf thuis te bepalen of je vruchtbaar bent

 
Meno Check pre- en menopauze test
Meno Check pre- en menopauze test
Selenium 520 AOV
Selenium 520 AOV
Onze prijs: €13,45
Adviesprijs: €14,95 Korting: 10%

Onze prijs: €11,95
Adviesprijs: €13,75 Korting: 13%

Aantal
Aantal Tijdelijk niet voorradig

Betrouwbaar en hygienisch zelf thuis testen of de overgang al begonnen is!

Selenium werkt als anti-oxidant, ondersteunt diverse immuunfuncties en helpt bij het behouden van een gezonde huid, nagels en haar. Draagt tevens bij aan een normale vorming van spermacellen.

  •  per pagina